De toneelouders

De toneelgroep.

Al sinds de oprichting van de school speelt toneel spelen een belangrijke rol op school. Wij hadden het geluk dat de ouders van een stel kinderen een poppentheater hadden (“Punch”) en aan de toenmalige directie uit kon leggen wat het belang van toneelspelen kan zijn voor een kind. Jan en Teuntje Middel hebben jarenlang dit zelf begeleidt en konden uit een schat van onderwerpen en verhalen putten. Inmiddels zijn een aantal toneelouders door hun begeleidt en opgeleid waardoor Teuntje afgelopen jaar heeft kunnen stoppen.

Vanaf het begin wordt er volgens de volgende afspraken gewerkt. Elke maandagochtend wordt er uit groep 1 t/m 8 een kind naar het speellokaal gestuurd. Vrijwillig maar het is wel de bedoeling dat elk kind eens meedoet. Een toneel ouder begeleidt het groepje kinderen, er wordt samen een verhaal bedacht, kinderen geven aan welke rollen ze willen en elke morgen vanaf 08.30 – 09.00 uur wordt er een week lang geoefend. Op vrijdag na de laatste keer oefenen wordt het opgevoerd voor de hele school, inclusief ouders van kinderen die meedoen en evt. grootouders. Natuurlijk met decor, rekwisieten en eventueel muziek/ geluid.

Kinderen die zich durven te uiten en te presenteren op het toneel worden zelfbewustere mensen. Kinderen worden vrijer en durven beter voor een groep te spreken. Omdat uit elke klas iemand aanwezig is wordt er geleerd hoe belangrijk samenwerken is. Ze leren elkaar op een andere manier kennen wat pesten tegen kan gaan. Dit is een greep uit de vele voordelen die toneelspelen op onze school heeft.

Deze ouders zijn de actieve motors achter dit project;